Osoite: Hammarskjöldintie 1 A

Konserttiin vapaa pääsy, muusikkoja voi halutessaan tukea ostamalla konserttiohjelman.

kyselyt: info@shakuhachi.fi

Koton soiton workshopit:

Teehuone Muyossa (Uudenmaankatu 15) 25.5. klo 10-12 (siirry varaukseen klikkaamalla)

  • Aloittelijoille ja koton soiton koittamisesta kiinnostuneille

Sibeliusakatemialla 26.5. klo 10:15-12:15 (siirry varaukseen klikkaamalla)

  • Ensisijaisesti koton soitosta jo kokemusta omaaville – sekä Sibeliusakatemian opiskelijoille.

Konserttiesittely:

    Japanilainen perinnemusiikki on monimuotoista, näihin esityksiin kuuluu iloluonteista ja tanssillista kansanmusiikkia, melankolisia sävyjä sisältävää klassista hogaku-musiikkia, sekä suomalaisia kansansäveliä sovitettuna japanilaisille soittimille.

  Japanilaisia perinnesoittimia on lukematon määrä, näissä konsertissa niistä on erityiseisti esillä koto, jota esittävät Japanista Suomen kiertueelle saapuneet Ayumi Shimonoto ja Yuka Sakura. Perinteisesti koton soittajat osaavat myös soittaa jiuta-shamisenia ja laulaa perinnelauluja soittaessaan – ja myös näissä konserteissa pääsemme kuulemaan tällaista laulua, molempien kielisoittimien, sekä shakuhachi-huilun säestyksellä Japanilaisen perinnelaulun äänenkäytön tekniikat ovat hienostuneita ja länsimaisesta laulusta poikkeavia.   

  Pääsemme kuulemaan myös shakuhachi huiluja, joiden syvä ja monisävyinen ääni on saavuttanut maailmalla erittäin suuren suosion – Suomessakin on yli viisikymmentä shakuhachin soiton harrastajaa.

  Lisäksi kuulemme tsugaru-shamisenia, jonka musiikki on jiuta-shamisenin melankolisemman sävyn soittotapaan verrattuna aivan toisella tavalla energistä, nopeaa ja rytmikästa.

  Lopuksi kuulemme suomalaisen kansanmusiikin sävelmiä japanilaisille kansansoittimille sovitettuna. Nämä soitetaan kaikien soittajien yhtyeenä – kokoonpanona joka on Japanissakin aivan poikkeuksellinen, tsugaru-shamisenin yhtyessä kotoon ja shakuhachiin, joiden kanssa sitä harvemmin kuullaan yhdessä.

Workshop:it

25.5. klo 10-12 Teehuone Muyo, Uudenmaankatu 15

Koton soiton workshop, jossa kuullaan soittimen historiasta ja soiton perusteista, ja opetellaan soittamaan pari aloittelijaystävällistä japanilaista kappaletta. Varaa osallistuminen täältä.

26.5. klo 10:15-12:15 Sibeliusakatemia

Koton soiton workshop, ensisijaisesti suunnattu koton soitosta kokemusta omaaville, sekä kenelle tahansa kiinnostuneille Sibeliusakatemian opiskelijoille – mutta muutoinkin mikäli teehuone Muyon workshoppiin ei pääse, voi myös tähän workshoppiin osallistua. Varaa osallistuminen täältä.

Soittimet:
KOTO on kanteleen tapainen näppäilysoitin, tyypillisimmin 13-
kielinen, jossa jokaiselle kielelle on erillinen talla, joiden avulla
kukin kieli voidaan virittää vapaasti haluttuun vireeseen – jota
tehdään joskus myös kesken kappaletta. Toiselta puolen tallaa
kieltä näppäillään, toiselta puolen voidaan kieltä painamalla
tuottaa glissandoja ja vibratoja.
SHAKUHACHI on päästäpuhallettava
bambuhuilu, jonka sormireiät ovat
pentatonisessa asteikossa, mutta jolla
soitettava musiikki ei usein ole pentatonista,
vaan puhalluskulman muutoksilla ja
sormireikien varjostuksella saadaan aikaan
väliäänet. Tyypillistä shakuhachille on äänenmuodostuksen
monipuolisuus, mm. erilaiset ilmavat ja suhisevat äänet, sekä
puhalluskulmalla tuotetun vibraton ja glissandojen käyttö.
SHAMISEN on kolmikielinen kitaranmallinen
näppäilysoitin, jonka kaikukopan kansi ja pohja
ovat nahkaiset. Jiuta-shamisen on jiuta-laulun
pääasiallinen säestyssoitin, usein shakuhachin
ja koton ohella. Tsugaru-shamisen on jiuta-
shamisenia paksukaulaisempi,
voimakasäänisempi ja nopeasoittoisempi.

Esiintyjien esittelyt:

Ayumi Shimonoto

Ayumi Shimonoto on Yamada-ryū-suuntauksen koto- ja shamisentaiteilija. Valmistuttuaan vuonna 1993 Tokion  Taideyliopistosta pääaineenaan perinteinen japanilainen musiikki, hän on opettanut Tokion Taideyliopistossa sekä Gunman yliopistossa ja konsertoinut esittäen sekä perinteistä että modernia musiikkia. Häntä on kuultu myös Japanin kansallisen mediatoimiston NHK: n live-radiolähetyksissä, useissa äänitteissä, elokuvien taustamusiikissa, sekä teatteriesitysten taustamuusikkona.Shimonoto on myös sävellyttänyt ja kantaesittänyt kappaleita useilta säveltäjiltä, mukaan lukien Makoto Moroi, Yūji Takahashi ja Norio Fukushi. Japanilaisen kielisoitinmusiikin perinteeseen kuuluu keskeisesti se, että useissa sävellyksissä kielisoittimen soittaja laulaa soittaessaan, ja Shimonoton laulutaito onkin noussut usein esiin kriitikoiden kehuissa – niin perinnemusiikissa, kuin myös länsimaisen musiikin laulajana.

  Vuonna 2011 Shimonoto palkittiin Gunma Mesena Arts and Culture Encouragement Award -palkinnolla. Shimonoto on myös julkaissut vuonna 2021 Sōkyoku x Gagaku: The Japanese Classics -videoteoksen, jonka tavoitteena on kasvattaa tietoisuutta japanilaisesta perinnemusiikista ja erityisesti koton soitosta maailmanlaajuisesti.

Yuka Sakura

 Yuka Sakura aloitti koton ja shamisenin soiton opiskelun äitinsä Ayumi Shimonoton johdolla kolmevuotiaana. Hän valmistui Tokion Taideyliopiston lukion musiikkilinjalta ja opiskelee tällä hetkellä viimeistä vuotta Tokion Taideyliopistossa pääaineenaan Yamada-ryū-suuntauksen koton soitto.

 

Kiku Day

  Japanilais-Amerikkalainen, Tanskassa lapsuudesta asti asunut Kiku Day opiskeli shakuhachin soittoa Japanissa Atsuya Okudan oppilaana 11 vuotta. Valmistuttuaan Mills Collegesta hän suoritti etnomusikologian tohtorintutkinnon Lontoon Yliopistosta. Hän on esiintynyt mm. Carnegie Hallissa, Royal Festival Hallissa ja Purcell Roomissa.

 

Zuiko

 Taiwanilaissyntyinen Zuiko opiskeli tsugaru-shamisenin soittoa Japanissa ja Taiwanilla ja opiskelee nyt toista vuotta Taideyliopiston Sibeliusakatemiassa Global Musicin osastolla, sekä opettaa ja esiintyy aktiivisesti

 

Otto Eskelinen

 Valmistuttuaan Sibelius-Akatemiasta vuonna 2013 Otto Eskelinen aloitti työskentelyn The Mystic Revelation Of Teppo Repo -yhtyeessä, joka tunnetaan myös lauluntekijä Joose Keskitaloa säestävänä yhtyeenä. Lisäksi Eskelinen toimii jazz/folk -yhtyeessä Uusi Aika, sekä Tahmela Six-kollektiivissa.  Sooloartistina Eskelisen soitinvalikoimaan kuuluvat erilaiset puupuhaltimet, itsetehdyt
puuhuilut, sekä shakuhachit.

 

Turkka Inkilä

Turkka Inkilä on freelancer-Muusikko ja säveltäjä, jonka tuotanto kattaa kamarimusiikkia, elektronista  musiikkia, sekä teatteriäänisuunnittelua. Inkilä soittaa yhtyeissä Ánnámáret ja Tölöläb

 

Aaro Haavisto

  Aaro Haavisto (Senzui) on shakuhachitaiteilija, Suomen Shakuhachiyhdistyksen puheenjohtaja, Ueda-ryū-suuntauksen shakuhachiopettaja, japanin kielen tulkki, sekä huilunrakentaja.